Galerie Mariani in Goor is de opmaat naar iets groters: met gelijkgestemden op een internationaal podium

GOOR – Een kunstenaarsgalerie én een kunstenaarsplatform. DeKunstCoöperatie in Goor is niet zo maar een galerie maar ook een opstapje voor kunstenaars naar internationale podia’s. 

Samen met kunstschilder Sandra Boots heeft marmerkunstenares Linda Biemans uit Almelo een kunstgalerie in het leven geroepen met daaraan gekoppeld een kunstenaarsplatform. Vorige week werd Galerie Mariani geopend in een van de panden op het oude TSB fabrieksterrein in Goor. Het terrein is door de gemeente aangekocht met het oog op voorgenomen woningbouw op deze locatie. 

Omgekeerd te werk

De eerste expositie is een feit. Op zich niets bijzonders, behalve dat de aanwezige kunst er één met een gouden randje is, maar ook met dat verschil dat ze omgekeerd te werk gaan om een expositie in te richten. Biemans: „Voor deze eerste expositie met als thema ‘#2201water’ is een zogeheten ‘call for artists’ uitgegaan. Een oproep voor kunstenaars om in een periode van één tot vijf weken werken in te dienen voor dit thema. Meer dan veertig kunstenaars uit Overijssel, Drenthe en Gelderland hebben gereageerd en daaruit hebben we een selectie gemaakt.” 

Selecte groep

De twee waren aangenaam verrast over de kwaliteit van de inzendingen. „Het was nog een hele klus om een samenhang te maken uit de diversiteit van de vele verschillende kunstvormen.” Want het streven naar diversiteit heeft ook weer tot doel een gemêleerd gezelschap kunstenaars te bereiken. „We zijn op zoek naar leden voor de coöperatie. Sandra en ik zijn nu nog de enige bestuursleden en we willen een selecte groep van acht mensen bij elkaar hebben om de DeKunstCoöperatie te runnen en het voor kunstenaars mogelijk te maken via dit platform op grote, al dan niet internationale, beurzen te exposeren waar kunst aan de man wordt gebracht.”

Linda Biemans: „Bij het opzetten en in stand houden van een coöperatie komt het een en ander kijken, zo hebben we afgelopen maanden ondervonden. Vergeet je ergens en vinkje te zetten in de papierwinkel dan kun je zomaar een probleem hebben. En zo is er nog veel meer te bedenken waar je bepaalde vaardigheden voor nodig hebt.” 

Gerenommeerde beurzen

Presenteer je je met meerdere gelijkgestemden als DeKunstCoroporatie, zo redeneren Biemans en Boots, dan ligt de drempel veel lager. Voor de individuele kunstenaar zijn de meters op gerenommeerde beurzen immers niet op te brengen. „Of iemand op zo’n beurs binnenkomt is niet aan ons. Dat bepaalt uiteindelijk de organisator. Overigens wil het niet zeggen dat een plek is voorbehouden aan leden van onze corporatie. Dat kunnen ook heel goed gastkunstenaars zijn. Er ontstaat een netwerk dat de corporatie uiteindelijk sterk maakt, waardoor beursorganisaties op den duur weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Galerie Mariani is het voorportaal en je zult dus met kwaliteit moeten komen wil je hier exposeren.”

Langer blijven

De initiatiefnemers houden zich overigens niet bezig met de vraag hoe lang ze hier op het fabrieksterrein kunnen blijven. „We krijgen hier de kans om met dit concept te beginnen en dat is niet aan plaats en tijd gebonden. Uiteraard hopen we hier langer te mogen blijven. De oude fabriek met alles er omheen is eigenlijk een hele boeiende en inspirerende omgeving.” Galerie Mariani is te vinden aan de DJ Bunschotenstraat 14 in Goor.

Related Posts